Although Henslow's Sparrows are mainly active during the day, during the breeding season males sometimes sing their simple buzzing song throughout the night. It is a very hard species to see, as it typically hides in grassy areas and only flies away from approaching danger as a last resort.
Change media quality
Change image quality to reduce page loading times
Henslow's Sparrow
In Canada, the Henslow's Sparrow breeds in very small numbers in grassland habitats in southern Ontario and Quebec. It winters in the southeastern United States. The population is estimated to be in the range of 0-25 (COSEWIC, 2011), which represents less than 1% of the global population and a very low degree of responsibility for Canada. The Canadian population of Henslow's Sparrow has shown a large decline relative to 1970. It is been listed as Endangered under the Species at Risk Act since 2003 based on its very small population size. The national population of Henslow's Sparrow is below its goal range.
Population change in the small Canadian population of Henslow's Sparrow is difficult to quantify. The species is not detected in sufficient numbers in Canada by the Breeding Bird Survey (BBS), or other large-scale monitoring programs, to provide robust trends estimates. However, breeding bird atlases in Ontario and Quebec provide good coverage of the species' range and its occurrence. Henslow's Sparrow was found in 38 atlas squares in the first Ontario atlas (1981-1985) but only 9 in the second (2001-2005; Tuininga, 2007). Despite extensive efforts to visit historic sites, far fewer birds were detected and at fewer sites. Although the probability of observation from the Atlas data does not equate directly to abundance, and despite these data now being somewhat out of date, a change of this magnitude provides good evidence of a significant decrease in numbers during that time. More current information will be available after the third Ontario atlas is completed in 2025. Henslow's Sparrow has always been extremely rare in Quebec; there were 5 males recorded in the first Quebec atlas (Bannon, 1996) and none in the second atlas (Atlas of the Breeding Birds of Quebec, 2017). In the past ten years, there have only been scattered sightings reported in Canada on eBird (eBird, 2018). The declines observed in the Canadian population are consistent with the trend seen in the North American population, which the BBS shows has declined by 60% since 1970.
The goal for Henslow's Sparrow is to establish a stable breeding population of at least 5-10 pairs. This goal is defined in the Recovery Plan for Henslow's Sparrow under the Species at Risk Act (Environment Canada, 2010). Although monitoring is poor, the national population of Henslow's Sparrow is likely below its goal range.
| Designation | Geographic Area | Status | Citation |
|---|---|---|---|
| COSEWIC | Canada | Endangered | |
| IUCN | Global | Least Concern | |
| Species At Risk Act | Canada | Endangered | |
| Partners in Flight | Western Hemisphere | Yellow Watch List | |
| Wild Species | Canada | Critically imperiled |
- Bannon, P. 1996. Henslow's Sparrow. pp. 988-989. In: The Breeding Birds of Québec: Atlas of the Breeding Birds of Southern Québec. Gauthier J. and Y. Aubry (eds). Association québecoise des groupes d'ornithologues, Province of Québec Society for the Protection of Birds, Canadian Wildlife Service, Environment Canada, Québec Region. Montréal, QC. http://www.atlas-oiseaux.qc.ca/1eratlas_en.jsp.
- COSEWIC. 2011d. COSEWIC Assessment and Status Report on the Henslow's Sparrow Ammodramus henslowii in Canada. Committee on the Status of Endangered Wildlife in Canada. Ottawa. x + 37 pp. https://wildlife-species.canada.ca/species-risk-registry/document/default_e.cfm?documentID=2293.
- Environment Canada. 2010d. Amended Recovery Strategy for the Henslow’s Sparrow (Ammodramus henslowii) in Canada. Species at Risk Act Recovery Strategy Series. Environment Canada, Ottawa. vi + 23 pp. https://wildlife-species.canada.ca/species-risk-registry/document/default_e.cfm?documentID=905.
- Second Atlas of the Breeding Birds of Southern Quebec. 2017. Regroupement QuébecOiseaux, Environment and Climate Change Canada's Canadian Wildlife Service, and Bird Studies Canada. Québec, QC. Data obtained from the website on 27 February, 2017. http://www.atlas-oiseaux.qc.ca/index_en.jsp.
- Tuininga, K. 2007. Henslow's Sparrow. pp. 552-553 in: Atlas of the Breeding Birds of Ontario, 2001-2005. Cadman, M.D., D.A. Sutherland, G.G. Beck, D. Lepage and A.R. Couturier, Eds. Bird Studies Canada, Environment Canada, Ontario Field Ornithologists, Ontario Ministry of Natural Resources, and Ontario Nature, Toronto, Ontario.
- eBird. 2018. eBird: An online database of bird distribution and abundance [web application]. eBird, Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, NY, USA. Accessed: February 28, 2018. http://www.ebird.org.
Although Henslow's Sparrows are mainly active during the day, during the breeding season males sometimes sing their simple buzzing song throughout the night. It is a very hard species to see, as it typically hides in grassy areas and only flies away from approaching danger as a last resort.
Henslow's Sparrow is reported in small numbers in Canada, with most records occurring between April and August.