Rather than hammering tree trunks like most woodpeckers, the Northern Flicker prefers to forage on the ground where it catches ants and other insects, sometimes probing into the earth with its beak and long tongue.
Change media quality
Change image quality to reduce page loading times
Northern Flicker
The Northern Flicker is a common bird of forest edges, open landscapes with scattered trees, and wooded urban areas across Canada. It overwinters from southwestern Canada through the United States and into northern Mexico and the Caribbean. Approximately 5.5 million individuals breed in Canada, representing 46% of the global population and a moderate degree of responsibility for Canada. Another 100,000 or so breeding in Alaska migrate to or through Canada. The Breeding Bird Survey indicates that the Canadian population has experienced a moderate decrease relative to 1970. There is medium confidence in this status because coverage of the northern parts of the breeding range is limited. The national population of Northern Flicker is below its goal range.
The Breeding Bird Survey provides the best data on the status of Northern Flicker in Canada, even though it provides limited coverage of northern forests, which limits its reliability to medium. The long-term national trend shows some inter-annual fluctuations, but overall an ongoing decline since 1970, which has been accelerating since around 2016. Cumulative declines have been greatest in the Prairies and in southern Ontario and Quebec, while the long-term trend has shown little change in the Maritimes and along the Pacific Coast.
The goal for Northern Flicker is to increase the population to the level it was at in the early 1970s, based on the Breeding Bird Survey. Trend data show that Northern Flicker is currently below its goal range, but has shown an increase over the past decade. Analysis considering the historical population loss and recent trend suggests that it is unlikely that the goal can be met by 2050, so the interim target is to reach 95% of the goal by 2050. Achieving this target, and ultimately reaching the national goal for this species, will require deliberate conservation action.
| Designation | Geographic Area | Status | Citation |
|---|---|---|---|
| IUCN | Global | Least Concern | |
| Wild Species | Canada | Secure |
Rather than hammering tree trunks like most woodpeckers, the Northern Flicker prefers to forage on the ground where it catches ants and other insects, sometimes probing into the earth with its beak and long tongue.
Northern Flicker is reported throughout the year in Canada, with somewhat lower rates of observation in the winter when many move south.
Nesting period starts between late April and late May and ends between mid-July and early August, depending on the region. Before or after this period, the probability of an active nest is lower.