The distinctive buzzy, rising song of the Northern Parula rising from the treetops is often the only clue to its presence, as it rarely leaves the forest canopy. Its blue head and wings, bright white eye arcs, and rusty necklace on a yellow breast are key characteristics for identification.
Change media quality
Change image quality to reduce page loading times
Northern Parula
The Northern Parula is a common breeder in forests of southern Canada, east of Manitoba, and the breeding range appears to be expanding northward. It winters in eastern Mexico and Central American, as well as the Caribbean. There are approximately 7.7 million individuals in Canada, which represents 43% of the global population and a moderate degree of responsibility for Canada. The Canadian population of Northern Parula has shown a large increase relative to 1970. Confidence in this assessment is very high because the Breeding Bird Survey provides good coverage and has high precision, and the magnitude of the increase is so large. The national population of Northern Parula is within its goal range.
The best source of information on the population status of Northern Parula is the Breeding Bird Survey (BBS), which samples a large portion of the Canadian breeding range and has high precision in its trends. The national BBS trend indicates a long-term large increase since 1970, accelerating since the early 2000s, and largely consistent across regions. All Canadian Migration Monitoring Network observatories with trends for Northern Parula also show large rates of increase.
The goal for Northern Parula is to remain at or above its recent population level, based on the Breeding Bird Survey. Trend data show that Northern Parula is currently within its goal range.
| Designation | Geographic Area | Status | Citation |
|---|---|---|---|
| IUCN | Global | Least Concern | |
| Wild Species | Canada | Secure |
The distinctive buzzy, rising song of the Northern Parula rising from the treetops is often the only clue to its presence, as it rarely leaves the forest canopy. Its blue head and wings, bright white eye arcs, and rusty necklace on a yellow breast are key characteristics for identification.
Northern Parula is primarily reported between May and October in Canada, as it migrates south in the nonbreeding season.