The Pomarine Jaeger is a specialist predator on lemmings during the summer, and may breed in different areas each year depending on lemming abundance; in years with low lemming numbers it may choose not to breed at all. Breeding birds have two long central tail feathers with club-like ends; the shafts of these feathers are twisted, making the wider ends more obvious.
Change media quality
Change image quality to reduce page loading times
Pomarine Jaeger
The Pomarine Jaeger nests widely across the Arctic, although the details of its distribution and abundance are poorly documented and complicated by the tendency of the population to shift annually in response to lemming abundance. Based on distribution of records and global abundance estimates, slightly under half the global total of 1.1 million individuals likely breeds in Canada, representing a moderate degree of responsibility. The species winters primarily offshore in both the Pacific and Atlantic. Data are currently insufficient to estimate trends or set a goal for the Canadian population.
There are no established monitoring programs that regularly survey Pomarine Jaeger on the breeding grounds, but pelagic seabird surveys conducted since 2006 quantify abundance and distribution at sea throughout eastern and Arctic Canada (ECCC, 2020). However, an estimate of the population trend in Canada based on at-sea data is difficult to assess due to the high variability in density and uneven survey coverage.
No population goal is set for Pomarine Jaeger because there are not enough data to estimate population trends. More monitoring is needed to enable development of a population goal for this species.
| Designation | Geographic Area | Status | Citation |
|---|---|---|---|
| IUCN | Global | Least Concern | |
| Wild Species | Canada | Secure |
- Environment and Climate Change Canada (ECCC). 2020b. Atlas of Seabirds at Sea in Eastern Canada 2006 - 2020. https://open.canada.ca/data/en/dataset/f612e2b4-5c67-46dc-9a84-1154c649ab4e.
The Pomarine Jaeger is a specialist predator on lemmings during the summer, and may breed in different areas each year depending on lemming abundance; in years with low lemming numbers it may choose not to breed at all. Breeding birds have two long central tail feathers with club-like ends; the shafts of these feathers are twisted, making the wider ends more obvious.
Pomarine Jaeger is primarily reported between May and December in Canada, mostly as it migrates between its Arctic breeding grounds and the open ocean where it spends the nonbreeding season.