The Red-breasted Nuthatch is skilled at descending tree trunks head first, allowing it to forage for insects and seeds hidden in crevices of tree bark that may be inaccessible to other species. A common sight at bird feeders across much of Canada, the Red-breasted Nuthatch industriously moves seeds to hiding spots for later.
Change media quality
Change image quality to reduce page loading times
Red-breasted Nuthatch
The Red-breasted Nuthatch is widespread throughout Canada's coniferous and mixed-coniferous forests, with a range that spans the country from the west coast to the east coast. The species undergoes irruptive movements in response to cone production and insect outbreaks, with many moving further south in some years. There are approximately 11 million individuals in Canada, which represents 55% of the global population and a high degree of responsibility for Canada. The Canadian population of Red-breasted Nuthatch has shown a large increase relative to 1970. Confidence in this assessment is high because the Breeding Bird Survey and Christmas Bird Count each have some limitations for this species, but agree on the trend. The population of Red-breasted Nuthatch is within its goal range.
The best source of information on the population status of Red-breasted Nuthatch is the Breeding Bird Survey (BBS). Although the northernmost portion of its range is poorly covered, overall reliability of the BBS is considered medium, and better than all other available data sources. Additional data are available from the Christmas Bird Count (CBC), but it has lower precision and reliability. BBS data indicate a large long-term increase in abundance from the 1970s to early 1990s, and fluctuations around that level ever since. Moderate or large increases have occurred in all Canadian Bird Conservation Regions that host the species and for which there are reasonably reliable results, except along the Pacific Coast where there has been little change. Both the Canadian and continental CBC results also indicate large increases relative to 1970, boosting confidence in the assessment to high.
The goal for Red-breasted Nuthatch is to remain at or above its recent population level, based on the Breeding Bird Survey. Trend data show that Red-breasted Nuthatch is currently within its goal range.
| Designation | Geographic Area | Status | Citation |
|---|---|---|---|
| IUCN | Global | Least Concern | |
| Wild Species | Canada | Secure |
The Red-breasted Nuthatch is skilled at descending tree trunks head first, allowing it to forage for insects and seeds hidden in crevices of tree bark that may be inaccessible to other species. A common sight at bird feeders across much of Canada, the Red-breasted Nuthatch industriously moves seeds to hiding spots for later.
Red-breasted Nuthatch is reported nearly uniformly throughout the year in Canada.