The Short-tailed Albatross produces a single chick, which both parents look after for more than six months. It feeds mainly on squid, which it plucks from the surface of the water.
Change media quality
Change image quality to reduce page loading times
Short-tailed Albatross
The majority of Short-tailed Albatrosses nest on Torishima Island, an intermittently active, volcanic Japanese island. The species ranges throughout most of the North Pacific, including off the coast of British Columbia, where it is likely a year-round visitor, with estimated numbers around 400 individuals. This represents around 6% of the global population, and a low degree of responsibility for Canada. Once a very common visitor to the British Columbia coast, the slaughter of Short-tailed Albatrosses for the feather trade in the early 20th century reduced the population to a few individuals. By 1949, the species was thought to be extinct but it persisted, thanks to ~50 immature birds being at sea during the final harvests. Since then, the global population has rebounded to over 6,870 individuals and continues to increase (P. Sievert, University of Massachusetts, pers. comm.), but no trend is available specific to the Canadian population, which is therefore considered data deficient. The species was assessed as Threatened by the Committee on the Status of Endangered Wildlife in Canada in 2003 due to its small population size and vulnerability, and reconfirmed at that level in 2013 (COSEWIC, 2013). It has been listed as Threatened under the Species at Risk Act since 2005.
The global population of Short-tailed Albatross is believed to have once numbered in the millions (COSEWIC, 2013), but by 1949 the species was nearly extinct due to slaughter of breeding colonies for the feather trade (Austin, 1949, Tickell, 2000). Since then, it has rebounded to 1,011 nests on Torishima Island in 2018/2019 (H. Hasegawa, unpub. data), and estimated totals of over 3,300 adults and 6.870 individuals (P. Sievert, University of Massachusetts, pers.comm.). Numbers on Torishima have been increasing at over 8% per year (P. Sievert, pers. comm.), and it is anticipated that the species will become more common in Canadian waters as the population rebounds (COSEWIC, 2013). However, monitoring within Canadian waters is insufficient to determine any change in population status relative to 1970.
No quantitative goal has been set under the Species at Risk Act for Short-tailed Albatross, but the Management Plan calls for maintaining the current population throughout its documented distribution in Canadian waters. Improved monitoring is required to support future determination of a more specific national population goal for this species.
| Designation | Geographic Area | Status | Citation |
|---|---|---|---|
| COSEWIC | Canada | Threatened | |
| IUCN | Global | Vulnerable | |
| Species At Risk Act | Canada | Threatened | |
| Partners in Flight | Western Hemisphere | Yellow Watch List | |
| Wild Species | Canada | Critically imperiled |
- Austin, O.L. 1949. The status of Steller’s Albatross. Pacific Science 3:283–295. https://scholarspace.manoa.hawaii.edu/bitstream/handle/10125/8937/vol3n4-283-295.pdf?sequence=1.
- COSEWIC. 2013g. COSEWIC Assessment and Status Report on the Short-tailed Albatross Phoebastria albatrus in Canada. Committee on the Status of Endangered Wildlife in Canada. Ottawa. xii + 55 pp. https://wildlife-species.canada.ca/species-risk-registry/document/default_e.cfm?documentID=1326.
- Tickell, W.L.N. 2000. Albatrosses. Yale University Press, in association with Christopher Helm/A. and C. Black, London, UK. 448 pp.
The Short-tailed Albatross produces a single chick, which both parents look after for more than six months. It feeds mainly on squid, which it plucks from the surface of the water.
Short-tailed Albatross visits Canadian waters infrequently, and records are scattered fairly evenly throughout the year.