True to its name, the Least Sandpiper is the smallest shorebird in the world, weighing no more than a large sparrow. It breeds in Canada's northern forests and tundra, visiting the more populated parts of the country on its migration in the spring and fall.
Change media quality
Change image quality to reduce page loading times
Least Sandpiper
The Least Sandpiper breeds across the subarctic and low Arctic in wetlands and moist tundra. They winter from the southern United States to northern South America, in both coastal and interior habitats. The Canadian breeding population is estimated at approximately 2.9 million individuals based on recent analysis of data from the Arctic Program for Regional and International Shorebird Monitoring (PRISM). This is more than four times higher than the previous global estimate, yet is likely still an underestimate, as it does not account for those breeding in the subarctic. The higher estimate is believed to reflect improved data sampling and analysis, rather than an actual increase in population. Approximately 83% of the global population breeds in Canada. The remainder of individuals breed in Alaska and pass through Canada on migration, resulting in a very high level of responsibility for Canada. The population of Least Sandpiper has shown little change relative to 1980, although confidence is low because a relatively small part of the population is sampled by migration monitoring. The national population of Least Sandpiper is within its goal range.
The best source of information on the population status of Least Sandpiper is migration monitoring by the Program for Regional and International Shorebird Monitoring (PRISM). Although it only samples a small proportion of the population, resulting trend estimates are highly precise. PRISM data indicate little change in abundance since 1980. The continental Christmas Bird Count (CBC) also provides data on this species, but only for a relatively small proportion of the wintering range, and with low precision. In contrast to PRISM, the CBC shows a large decrease in numbers. Future assessments of status will be improved when more results from the Arctic Program for Regional and International Shorebird Monitoring become available.
The goal for Least Sandpiper is to remain at or above its average population level from 1980 to 2019, based on migration monitoring by the Program for Regional and International Shorebird Monitoring. Recent data show that the population is within its goal range.
| Designation | Geographic Area | Status | Citation |
|---|---|---|---|
| IUCN | Global | Least Concern | |
| Wild Species | Canada | Secure |
True to its name, the Least Sandpiper is the smallest shorebird in the world, weighing no more than a large sparrow. It breeds in Canada's northern forests and tundra, visiting the more populated parts of the country on its migration in the spring and fall.
Least Sandpiper is primarily reported during spring and fall migration in Canada, as it nests in the Arctic where there are few observers and migrates south in the nonbreeding season.