The Red Knot is a striking bird with its rusty flanks and belly. This Arctic-nesting sandpiper is a true long-distance athlete, and can more than double its body weight to fuel its migrations between the Arctic and South America. Many individuals stop at Delaware Bay on their way north, where they depend on energy-rich horseshoe crab eggs to fuel the final push to the Arctic.
Change media quality
Change image quality to reduce page loading times
Red Knot
The Red Knot breeds in the high Arctic, but migration routes and wintering grounds differ among and within the three recognized subspecies that occur in Canada. Calidris canutus islandica breeds in the High Arctic of northeastern Canada and Greenland, and migrates to Europe. C.c. roselaari breeds in northern Alaska and Wrangel Island (Russia), and winters along the Pacific coast of Mexico and California, with only a small number known to stop along the British Columbia coast during migration. C. C. rufa breeds in the central Canadian Arctic from Banks Island in the west to Baffin Island in the east, and is subdivided into three populations that winter in Tierra Del Fuego, northeastern South America, and the southeastern United States and Caribbean.
Approximately 40% of the global population of C. c. islandica breeds in Canada, corresponding to a moderate level of jurisdictional responsibility. The Canadian breeding population is estimated at approximately 1.16 million individuals based on recent analysis of data from the Arctic Program for Regional and International Shorebird Monitoring (PRISM). This is several times higher than the previous global estimate, but likely reflects improved methods rather than an increase in abundance. Although continental and global estimates have not yet been formally updated, this means that the global population is likely around 2.9 million individuals. It was designated as Special Concern by the Committee on the Status of Endangered Wildlife in Canada in 2007, but reassessed as Not at Risk in 2020 based on evidence of a fairly large and stable population. However, the population is not sufficiently monitored to estimate a long-term trend or define a population goal, and it is therefore considered data deficient.
C. c. roselaari breeds in Alaska, and while most of the 22,000 individuals pass through Canada on migration, only a small number are known to stop in Canada during migration, corresponding to at most a moderate level of jurisdictional responsibility. The global population appears to have undergone a large decline since 1970, based on migration monitoring by the Program for Regional and International Shorebird Monitoring. Although reliability is low, the population is clearly below its goal range. It was designated as Threatened by the Committee on the Status of Endangered Wildlife in Canada in 2007, and reassessed at the same level in 2020.
The entire global population of C. c. rufa breeds in Canada, corresponding to a very high level of jurisdictional responsibility. There is high confidence in the overall population having experienced a very large decrease since 1970, based on drastic declines shown through migration monitoring by the Program for Regional and International Shorebird Monitoring and various winter site surveys. The subspecies was designated as Endangered by the Committee on the Status of Endangered Wildlife in Canada in 2007. When reassessed in 2020, it was subdivided into three populations wintering in different regions. Those wintering in Tierra del Fuego (approximately 7,500 individuals) and in the southeastern United States and Caribbean (approximately 9,300 individuals) retained an Endangered status, while the population wintering in northeastern South America (approximately 20,000 individuals) was down-listed to Special Concern. All three rufa populations are below their goal ranges.
Migration monitoring through the Program for Regional and International Shorebird Monitoring (PRISM) is the best source of trend data for C. c. rufa and C. c. roselaari, although coverage of the overall population is likely low, and it does not allow for differentiation among subpopulations. Overall, PRISM indicates a very large decrease of 94% since 1980. Based on wintering surveys, the Tierra del Fuego population of C. c. rufa appears to have declined by 85% since 1982. The high magnitude of decline and relative consistency in methods between the two surveys provides high confidence in the assessment that this population has undergone a large decrease. The population of C. c. rufa wintering in northern South America shows less change over time, but confidence is low because of less consistent monitoring and greater contrast with the overall subspecies trend. The population overwintering in the southern United States and Caribbean has not been specifically monitored. It likely reflects the overall large decrease in C. c. rufa, but confidence is low because of the lack of specificity. Migration and wintering surveys of C. c. roselaari in the United States suggest a decrease of over 50% but confidence is low. Annual winter surveys of C. c. islandica in Europe indicate a stable to increasing population, but as there are no indicators specific to the Canadian breeding population, status of the Canadian population is data deficient. Future assessments of Red Knot status will be improved when results from the Arctic Program for Regional and International Shorebird Monitoring (Arctic PRISM), which focuses on the breeding season, become available.
The Recovery Strategy for Red Knot under the Species at Risk Act species a goal for the rufa population of halting the population decline by 2025, then rebuilding the population to levels at or above its abundance from 1986 to 1990 (100,000 to 150,000 individuals; ECCC, 2017). Recent monitoring data show that the rufa population is below its goal range. Goals may be refined in future to reflect the subdivision of the subspecies.
The Recovery Strategy for Red Knot does not specify a quantitative goal for the roselaari subspecies, and the reliability of trend data is low. More data will be required to set a realistic goal.
No population goal is set for the islandica population of Red Knot, or for the Canadian population overall, because available data are insufficient to reliable estimate population trends. More monitoring is needed to enable development of goals for these populations.
| Designation | Geographic Area | Status | Citation | Subpopulation |
|---|---|---|---|---|
| COSEWIC | Canada | Endangered | Red Knot rufa subspecies | |
| COSEWIC | Canada | Not at Risk | Red Knot islandica subspecies | |
| COSEWIC | Canada | Threatened | Red Knot roselaari type | |
| IUCN | Global | Near Threatened | ||
| Species At Risk Act | Canada | Endangered | Red Knot rufa Tierra del Fuego / Patagonia wintering population | |
| Species At Risk Act | Canada | Special Concern | Red Knot islandica subspecies | |
| Species At Risk Act | Canada | Threatened | Red Knot roselaari type | |
| Partners in Flight | Western Hemisphere | Orange Watch List | ||
| Wild Species | Canada | Imperiled |
- Environment and Climate Change Canada (ECCC). 2017d. Recovery Strategy and Management Plan for the Red Knot (Calidris canutus) in Canada. Species at Risk Act Recovery Strategy Series. Environment and Climate Change Canada, Ottawa. ix + 67 pp. https://wildlife-species.canada.ca/species-risk-registry/document/default_e.cfm?documentID=2905.
The Red Knot is a striking bird with its rusty flanks and belly. This Arctic-nesting sandpiper is a true long-distance athlete, and can more than double its body weight to fuel its migrations between the Arctic and South America. Many individuals stop at Delaware Bay on their way north, where they depend on energy-rich horseshoe crab eggs to fuel the final push to the Arctic.
Red Knot is most frequently reported during spring and fall migration in Canada, as it breeds in the Arctic where there are few observers.