Although active during the day, the Bermuda Petrel only return to its nest burrow at night, potentially to avoid predators. It feeds mainly on shrimp and squid, which it takes from the surface of the open ocean.
Change media quality
Change image quality to reduce page loading times
Bermuda Petrel
The Bermuda Petrel is one of the rarest seabirds in the world. It was thought to be extinct for 300 years, but is now known to number just over 300 individuals (Campioni et al., 2024). It is currently known to breed only on the Castle Harbour islands in Bermuda. There are just two documented sightings of Bermuda Petrel in Canadian waters, in 2009 and 2014, both off the coast of Nova Scotia McLaren, 2012, Brinkley and Sutherland, 2017). However, deployment of light-level global location sensors at the breeding colony from 2009 to 2012 (Madeiros et al., 2014) and subsequent application of GPS transmitters on breeding adults has shown that a large proportion of the tagged birds are using Canadian waters during incubation and chick-rearing periods in April and May (Raine et al., 2021, Campioni et al., 2023). Data are insufficient to estimate trends or set a goal for the Canadian population.
The breeding population of Bermuda Petrel has been increasing due to intensive conservation and management efforts (Madeiros et al., 2012). However, as the species was first documented in Canadian waters in 2009, it is not possible to determine long-term trends specific to Canada.
No population goal is set for Bermuda Petrel because there are not enough data to estimate population trends. More monitoring is needed to enable the development of a population goal for this species.
| Designation | Geographic Area | Status | Citation |
|---|---|---|---|
| IUCN | Global | Endangered | |
| Wild Species | Canada | Critically imperiled |
- Brinkley, E.S., and K. Sutherland. 2017. Bermuda Petrel (Pterodroma cahow), version 1.0. Dans : Neotropical Birds Online (T.S. Schulenberg, dir.). Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, NY, USA. https://doi.org/10.2173/nb.berpet.01.
- Campioni, L., Oró-Nolla, B., Granadeiro, J.P., Silva, M.C., Madeiros, J., Gjerdrum, C., and S. Lacorte. 2024. Exposure of an endangered seabird species to persistent organic pollutants: Assessing levels in blood and link with reproductive parameters. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0048969724029619?via%3Dihub.
- Campioni, L., Ventura, F., Granadeiro, J.P., Madeiros, J., Gjerdrum, C., and M.C. Silva. 2023. Combining bio-logging, stable isotopes and DNA metabarcoding to reveal the foraging ecology and diet of the Endangered Bermuda petrel Pterodroma cahow . https://www.int-res.com/abstracts/meps/v723/p151-170/ .
- Madeiros, J, B. Flood, and K. Zufelt. 2014. Conservation and at-sea range of Bermuda Petrel (Pterodroma cahow). North American Birds 67(4):547-557. https://www.researchgate.net/publication/309032909_Conservation_and_at-sea_range_of_Bermuda_Petrel_Pterodroma_cahow.
- Madeiros, J., N. Carlile, and D. Priddel. 2012. Breeding biology and population increase of the Endangered Bermuda Petrel Pterodroma cahow. Bird Conservation International 22(1):35-45. https://www.cambridge.org/core/journals/bird-conservation-international/article/breeding-biology-and-population-increase-of-the-endangered-bermuda-petrel-pterodroma-cahow/34EA25306EA2A06757658D2BE423DC6F.
- McLaren, I. 2012. All the Birds of Nova Scotia: Status and Critical Identifications. Gaspereau Press, Kentville, NS. 336 pp.
- Raine, A.F., Gjerdrum, C., Pratte, I., Madeiros, J., Felis, J.J., and J. Adams. 2021. Marine distribution and foraging habitat highlight potential threats at sea for the Endangered Bermuda petrel Pterodroma cahow. https://www.int-res.com/abstracts/esr/v45/p337-356/.
Although active during the day, the Bermuda Petrel only return to its nest burrow at night, potentially to avoid predators. It feeds mainly on shrimp and squid, which it takes from the surface of the open ocean.
Bermuda Petrel is an extremely rare visitor to Canadian waters, with the only records occurring in April and June.