The Black-throated Gray Warbler is mainly colourless, wearing just a tiny accent of yellow above its eye. It often breeds in dry areas so it will make use of whatever water is available; it has been documented bathing in early morning dew collected on plants.
Change media quality
Change image quality to reduce page loading times
Black-throated Gray Warbler
In Canada, the Black-throated Gray Warbler breeds only in southwestern British Columbia; it winters in Mexico. There are approximately 480,000 individuals in Canada, which represents 15% of the global population and a low degree of responsibility for Canada. The Canadian population of Black-throated Gray Warbler has shown a moderate decrease relative to 1970 based on the Breeding Bird Survey. Confidence in this assessment is high given good coverage of the Canadian range and high precision in trends. The national population of Black-throated Gray Warbler is below its goal range.
The best source of information on the population status of Black-throated Gray Warbler in Canada is the Breeding Bird Survey (BBS), which has high reliability as it provides good coverage of the Canadian range and has high precision in its trend. BBS data indicate that the Canadian population more than doubled from the early 1970s to late 1980s, but dropped back down to 1970 levels by 2000 and has continued to decline since then, to 40% below 1970 levels.
The goal for Black-throated Gray Warbler is to increase the population to the level it was at in the early 1970s, based on the Breeding Bird Survey. Trend data show that Black-throated Gray Warbler is currently below its goal range and continuing to decline. Despite this, analysis of recent trends and potential growth rates suggests that Black-throated Gray Warbler could reach its population goal by 2050, but only if timely conservation action is taken.
| Designation | Geographic Area | Status | Citation |
|---|---|---|---|
| IUCN | Global | Least Concern | |
| Wild Species | Canada | Apparently secure |
The Black-throated Gray Warbler is mainly colourless, wearing just a tiny accent of yellow above its eye. It often breeds in dry areas so it will make use of whatever water is available; it has been documented bathing in early morning dew collected on plants.
Black-throated Gray Warbler is primarily reported between April and October in Canada. A small number of wayward birds are observed in late fall, often east of their normal range.