Like many grouse, female Dusky Grouse are perfectly camouflaged in their environment while the males have developed an elaborate courtship display, complete with a red, fleshy comb over the eye and a bare, wrinkly, purple patch on the throat.
Change media quality
Change image quality to reduce page loading times
Dusky Grouse
The Dusky Grouse is a large grouse inhabiting open coniferous forests of Yukon, British Columbia, and the western slopes of the Northwest Territories and Alberta. Until 2006, Dusky Grouse and the similar Sooty Grouse were considered subspecies of Blue Grouse (D. obscurus). There are approximately 64,000 individuals in Canada, which represents 32% of the global population and a moderate degree of responsibility for Canada. The Christmas Bird Count indicates a large decrease relative to 1970, but confidence in this assessment is low because the Breeding Bird Survey suggests little change over the same period. The national population of Dusky Grouse is below its goal range.
The Canadian population of Dusky Grouse is monitored to a limited extent by both the Breeding Bird Survey (BBS) and the Christmas Bird Count (CBC). Few individuals are detected by the BBS, as there are not many routes within the range of the species, and the peak of territorial vocalizations is in April, long before the survey period. The species is also sampled by relatively few CBC circles, but the number of individuals detected annually is considerably higher than for the BBS, and the CBC is therefore likely to be more indicative of the Canadian trend. Although there is considerable uncertainty around annual estimates, the national trend shows a persistent long-term decline, amounting to over 90% since 1970. In contrast, the limited BBS data indicate a decline of only 15% over the same period. Although confidence in the large decline is low, the available data at least agree that it seems very unlikely that the population has increased over time.
The goal for Dusky Grouse is to increase the population to the level it was at in the early 1970s, based on the Christmas Bird Count. Trend data show that Dusky Grouse is far below its goal range and its population decline is ongoing. The trend will need to stabilize before the population can begin to rebound, and it is not realistic for the goal to be met by 2050. Based on analysis of the historical population loss and potential growth rates, the interim target is to reach 25% of the goal by that year. Achieving this target, and ultimately reaching the national goal for this species, will require ambitious and long-term conservation action.
| Designation | Geographic Area | Status | Citation |
|---|---|---|---|
| IUCN | Global | Least Concern | |
| Wild Species | Canada | Apparently secure |
Like many grouse, female Dusky Grouse are perfectly camouflaged in their environment while the males have developed an elaborate courtship display, complete with a red, fleshy comb over the eye and a bare, wrinkly, purple patch on the throat.
Dusky Grouse in non-migratory, but is nonetheless most frequently observed from spring through fall. The drop in reports during winter may represent a change in the behaviour of the birds or birders.