The Lark Sparrow's face is boldly streaked with black, white, buff, and rich mahogany, a striking contrast to the more subtle brown streaking on its body. Unique among sparrows, male Lark Sparrows gift twigs to females as part of their courtship.
Change media quality
Change image quality to reduce page loading times
Lark Sparrow
The Lark Sparrow is primarily a species of the central United States, reaching Canada only in the extreme southern Prairies and British Columbia. It breeds in open shrub and grassland landscapes, especially those including sagebrush, and winters in similar habitat across the southwestern United States and Mexico. There are approximately 54,000 individuals in Canada, representing less than 0.5% of the global population and a very low degree of responsibility for Canada. The Canadian population of Lark Sparrow has experienced a large increase relative to 1970 based on the Breeding Bird Survey. Confidence in this assessment is high, given good survey coverage and high precision in the trends. The national population of Lark Sparrow is within its goal range.
The best source of information on the population status of Lark Sparrow is the Breeding Bird Survey (BBS). It is highly suitable for this species, samples most of the breeding range, and the population trends have high precision. BBS data indicate a relatively stable population from the 1970s to mid-1990s, a fairly substantial increase from then until around 2010, and fluctuation around a relatively stable level ever since. There is some regional variability in trends, with the increase most notable in the core of the population in the southern Prairies, and less change in the Prairie-Parkland transition and in southern British Columbia.
The goal for Lark Sparrow is to remain at or above its recent population level, based on the Breeding Bird Survey. Trend data show that Lark Sparrow is currently within its goal range.
| Designation | Geographic Area | Status | CITATION |
|---|---|---|---|
| IUCN | Global | Least Concern | |
| Wild Species | Canada | Apparently secure |
The Lark Sparrow's face is boldly streaked with black, white, buff, and rich mahogany, a striking contrast to the more subtle brown streaking on its body. Unique among sparrows, male Lark Sparrows gift twigs to females as part of their courtship.
Lark Sparrow is primarily reported between April and September in Canada, as it migrates south in the nonbreeding season. High observation rates in the late fall and winter likely reflect a small number of heavily-observed individuals.